снимка на Ковачевица

Ковачевица е уникално историческо селище и архитектурен резерват на строгата и величествена западно - родопска архитектура. Намира се на 22 км. от Гоце Делчев , 20 км. от СПА Огняново и на 100-тина км. от Кавала и Бяло море. Сгушено е в Югозападните склонове на една от най-красивите Родопски местности – Дъбраш, по течението на река Канина / Кървава река /, пълна с планинска пъстърва, скрита в многобройните вирове, прагове и водопади.

Селцето е изсипано по склона на река Канина в уникално съчетание на архитектура, природа и бит. Тази каменна приказка е върху най-здравословната и с изключително благоприятен и мек климат земя.

Една от характерните черти на Ковачевица е това, че въпреки големия туристически интерес, е прието да се отсяда в домашен уют, в някоя от китните къщи. Освен къщите, с техния каменен градеж, интересни са и самите улички. Те са целите покрити с калдъръм и трева наднича между камъните. Често са толкова тесни, че кола не може да премине, пък самите покриви от двете страни на улицата се докосват.

През 80-те години, когато дойдохме и се влюбихме в селото, решихме да направим всичко, за да го запазим. За нас, първата стъпка беше да съхраним целия облик на старата Каладжиева къща с кафенето и портичката към Врис, мястото,където многолюдното ковачевско население е правило своите сватби, събори и празници. На ВРИС, до къщата е било и старото читалище „Светлина“, открито от Никола Ковачовски от прочутия Банев род през 1865 година. Днес не е останало нищо от старата слава на площадчето след пробива на пътя към родопския връх Беслет, довел до събарянето на над 20 къщи от централната част на селото.

Първото пространство, в което пристъпваме към къщата е СУХИЯТ ДВОР. Тази важна част на ковачовските къщи е откритото пространство в основата на къщата под потона /чардака/. От Сухия двор тръгват дървените стълби към двата ПОТОНА, от където се влиза в стаите. На първия етаж на къщата са домакинските помещения и старото кафене, днес зимна гостна. От този потон, друга автентична дървена стълба води към втория, жилищен етаж със стаите и обширния, заемащ целия фасаден обем на къщата Горен Потон. Той носи духа на своите създатели – стари дялани греди от сърцевината на дървото, запазили смолата в себе си... Обветрени от слънцето и вятъра, те крепят покривната конструкция... Парапетът, обграждащ това пространство е от слънчеви цепени дъски, сияйни със своя златисто-кафяв отенък ...Подът е от стари цепени талпи... Всичко ни напомня духа на старите дебърски майстори, сътворили тези уникални къщи. Във всяка стая на къщата и на Потона има оджаци / огнища/. Това е една от отличителните архитектурни черти на Ковачовския стил – многоогнищната система. Във всяка стая и на Потоните има и ракли – прости, рисувани, резбовани....Всичките те изразяват една древна символика на знаци и закодирани послания ... И това е така, защото през вековете раклата си е извоювала мястото на пространство, в което поколенията са кътали своите най-съкровени духовни и материални ценности.

Днес Шиндаровата арт къща представя ескпозицията „Бит, история, дух, българщина“, посветена на Ковачевица и на Освобождението на този край в 1912 година, както и на историята, традициите и архитектурата на селището. Сред другите културни дейности са изложби, концерти, представяне на обредни и етнографски събития....

Експозицията, свързана с военната история на България “ Дух, Българщина” е подредена в приземната стая на нивото на Сухия двор и в пространството на Сухия двор на Шиндаровата къща. Артефактите са от Освобождението на България през 1878 година до Освобождението на този край през 1912 година. Изложените артефакти и документи са семеен архив и са свързани с двата възрожденски рода, на които сме преки потомци. Това са Михаил Първанов от Берковица, дарител на Клисурския манастир и Коста поп Вачов кмет на Ловеч, и двамата участници в Учредителното събрание от 1879 година и законотворци на Търновската конституция. Чрез архива на единия от синовете - Ген. Първан Михайлов Първанов, част от командния състав на Ген. Владимир Вазов, представяме исторически факти от Одринската битка и от всички военни действия, допринесли за освобождението на този край, от битките за Добруджа, както и от величествената по своето осъществяване и значение Дойранска епопея по време на Първата световна война, в които те са преки участници.....

Архитектурно-Етнографската експозиция „Бит, история....“ е подредена на приземно ниво - в Подника /огромното помещение под къщата/. Там ще видите МАКЕТИ НА ВЪЗРОЖДЕНСКИ КЪЩИ от различни краища на България, с характерните за всички етнографски области градежи. Целта е да усетите и разграничите характеристиките на Западно-Родопската архитектурата, характерна за Ковачевица . Така, разхождайки се по калдаръмените сокаци, да откриете с очите си тези разликите. Експозицията представя и предмети от бита на старото ковачовско население, чрез които ще откриете как са живяли жителите на стара Ковачевица. Приятна разходка из възрожденска и обновена Ковачевица!